tiistai 2. joulukuuta 2014

Yksinhuoltajat eivät saa tarpeeksi tietoa palveluista

Suomessa on 120 000 yksinhuoltajaperhettä, joista reilu 300 otti rohkeasti yhteyttä Laurea Otaniemen sosionomiopiskelijoiden teettämään kyselyyn koskien yksinhuoltajaperheiden kokemuksia palveluista ja näiden tarpeesta. Tulokset olivat karua luettavaa ja huomattavissa oli, että parantamisenvaraa löytyy.

Kyselyssä kartoitettiin yksinhuoltajien palveluiden saatavuuden tilannetta, vastauksia tuli 323 kappaletta. Suurin osa kyselyyn vastanneista oli naisia (96 %) ja iältään 36–45 vuotiaita (42 %) ja 26–35 vuotiaita (36 %).  Puolet kyselyyn vastaajista oli yhden lapsen yksinhuoltajia, 30 % kahden lapsen, 18 % kolmen lapsen tai useamman ja 3 % oli raskaana.

Kyselystä kävi ilmi että yksinhuoltajat kokevat terveydentilansa suurimmaksi osaksi hyväksi. Vastaajista 51 % koki terveydentilansa hyväksi ja 35 % kohtalaiseksi. Lisäksi 7 % vastaajista koki terveydentilansa erinomaiseksi ja toiset 7 % heikoksi. Oli positiivinen yllätys, että terveydentila koettiin näinkin hyväksi.  Taloudellinen tilanne sen sijaan oli huolestuttava, koska suurin osa vastaajista koki taloudellisen tilanteensa joko kohtalaiseksi (41 %) tai jopa heikoksi (40 %). Ja vain 16 % koki tilanteensa hyväksi ja 2 % erinomaiseksi.  Moni vastaajista kertoi arjen olevan hyvin raskasta juurikin taloudellisen tilanteen heikkouden vuoksi.

Tukiverkosto herätti myös huolen aihetta, sillä 65 % vastaajista kertoi, ettei saa tarpeeksi tukea arjessa ja jopa 57 % koki tukiverkostonsa riittämättömäksi. Vastaajista 28 % ei saanut apua lapsen/lastensa kanssa silloin kun olisi sitä tarvinnut ja 53 % sai tarvitsemaansa apua joskus. Lisäksi suurin osa yksinhuoltajista kokee tarvitsevansa apua lapsen/lasten kanssa kerran tai useammin kuin kerran viikossa. On huolestuttavaa että niin moni tarvitsisi apua, mutta vain harva saa sitä.  Tämä johtuu todennäköisesti puutteellisesta tukiverkostosta: sukulaiset saattavat asua kaukana ja ystävät ovat liian kiireisiä auttamaan.

Mielestämme suuri epäkohta on yksinhuoltajien palveluiden saatavuudessa ja siinä että moni ei ole niistä edes tietoinen. Jopa 57 % vastaajista kertoi, että ei ole tietoinen yksinhuoltajille suunnatuista palveluista ja 70 % kokee, ettei ole saanut tarpeeksi tietoa niistä. Lisäksi 55 % mielestä palvelut eivät ole olleet helposti saatavilla. Moni yksinhuoltaja toivoikin että palveluista kerrottaisiin enemmän.

Kyselyn tulokset olivat yllättäviä ja todella huolestuttavia, koska niin moni vastaajista ei ollut tietoinen palveluista mitä yksihuoltajille tarjotaan. Ja ne jotka tiesivät niistä, eivät olleet tyytyväisiä niihin. Moni toivoi sairausapua, joka olisi nopeasti saatavilla, jos sairastuu äkisti. Myös ilmaista tai edullista hoitoapua toivottiin, koska taloudellinen tilanne on niin monella kohtalainen.  Useat vastaajista mainitsivat myös tarvitsevansa apua arki-iltoihin, jotta vanhempi voisi käydä esimerkiksi kaupassa tai hoitamassa muita omia asioitaan. Useasti tuli myös ilmi että neuvolat eivät informoi tarpeeksi yksinhuoltajille suunnatuista palveluista, esimerkiksi vertaistukiryhmistä.  Pahimmillaan on jopa ohjattu päivystykseen nukkumaan. On surullinen tilanne, että palveluja on mutta kohderyhmä ei niitä löydä.  Olisi hyvä että ennaltaehkäisevistä palveluista, esimerkiksi vertaistukiryhmistä kerrottaisiin enemmän, jotta niitä osattaisiin käyttää. Muun muassa Pienperheyhdistys RY tarjoaa vertaistukea yksinhuoltajille ja vapaaehtoistoimintaan, jossa pääsee vaikuttamaan perheiden asemaan ja yhdistyksen toimintaan.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti